Nytt VM på trappene

En av de store nyhetene fra helgen er at et helt nytt verdensmesterskap kommer til å ta plass neste år. Det har lenge vært snakk om et mixed-VM og det er akkurat det som nå kommer. Til nå har vi kun hatt et europamesterskap i mixed curling, men vi vil altså fra neste år inkludere resten av verden. Tidenes første mixed-VM vil finne sted i Sotsji, Russland, og man kan bare anta at kampene blir spilt i OL-arenaen «Ice Cube Curling Center».

 

Tenketid

En annen stor nyhet er at WCF innfører «thinking time», noe som greit kan oversettes til tenketid på norsk. Dette har vært ventet at man skulle gjøre i lang tid, og kommer ikke som noen overraskelse, men heller som en lettelse. Tenketid fungerer som det høres ut. Et lag vil miste sekunder på klokken mens man tenker, ikke mens steinen glir over isen. Det tar lengre tid å spille en dragning enn et utslag, derfor har offensive lag fått dårligere tid. Fra EM 2014 i Champéry skal tenketid bli brukt og det burde da bli mer rettferdig for alle.

alt

 Lag Ulsrud er nok glad for at tenketid blir innført. (foto. Bob Kelly)

 

Tilbake til klassisk sluttspill?

Det var et forslag om at page-systemet skulle vekk. Systemet skal virke forvirrende for den typiske tv-seer, og det er kanskje det største motargumentet. Noen vil kanskje hevde det blir mer spennende med det klassiske formatet, som det fortsatt spilles under de Olympiske Leker.

Den åpenbare fordelen er at det kanskje er mer rettferdig, men man får jo også en ekstra kamp å glede seg til. Forslaget om å droppe page-sluttspill ble uansett ikke støttet av majoriteten, så det blir ingen endringer der i gården.

 

Ny Junior-VM kvalikk

En ny kvalifisering til Junior-VM har blitt annonsert. Detaljene rundt dette har ikke vært mange, men det dreier seg om et helt nytt system. Man skal gå bort ifra sonekvalifsering, som f.eks. vår europeiske kvalifiseringsturnering. Isteden skal det dannes en verdensgruppe. Det kan godt bety at det blir en egen kvalifseringsturnering som omfatter hele verden. Dette nye systemet skal settes i kraft fra og med 2015/2016 sesongen. Pål Trulsen ventes hjem til uka og burde kunne gi litt mer innsikt i dette.

 

Andre regelendringer

Det blir en ny «draw shot challenge». Alle lag spiller en stein nærmest midten før kamp i internasjonale turneringer for å bestemme hvem som skal ha sistestein. Nå har lagene blitt så gode på dette at WCF føler at man må gjøre det vanskeligere, slik at det blir enkelere å skille lagene.

Alle husker kinesiske Rui Liu under OL i Sotsji som dro knappen åtte av ni ganger og endte opp med en «DSC» på 0,0 cm. Nå kan det virke som at alle må spille TO steiner på slutten av trening. Så Thomas Ulsrud må fort finne på å legge steinen i midten to ganger på rad for å vinne sistestein under EM i November.

alt

 Rui Liu imponerte under OL, men endte på en skuffende 4. plass. Han vant riktignok "draw shot challenge".

Det skal også innføres et nytt system for å måle disse dragningene, men det har ikke vært opplyst noe mer enn det.

 

WCF skriver også at det skal kun bli én runde tie-break i deres turneringer (EM, VM etc.). Hva resultatet av det blir gjenstår å se. Det kan virke som man har sett seg lei på utallige tie-break kamper og vil prøve å avgjøre mer på «draw shot challenge».

 

Det skal bli forbudt med elektronisk utstyr på spilleområde. Hva det innebærer er også litt usikkert. Det har aldri vært lov med elektronisk kommunikasjonsutstyr, men tvilsomt blir det forbudt med stoppeklokker til kostene.

Det kan være rettet mot mp3-spillere for at spillere skal høre beskjeder som blir gitt. Eller det kan være rettet mot kveldstreningene hvor mange lag har begynt med såkalte «speed traps». Om det er noen som har andre ideér så gjerne informer underskrivende. 

 

LES WORLD CURLING FEDERATION SITT REFERAT PÅ DERES NETTSTED HER