Hva betyr all ropingen i curling?

Curling er et lagspill som spilles på lang isbane. I all lagspill er kommunikasjon viktig og med lange avstander må spillerne rope for å kommunisere tydelig. Men, hva roper de egentlig?

Foto: © WCF / Celine Stucki

I curling skal en spiller sende en curlingstein over en 45 meter lang isbane, mens to av lagkameratene skal justere fart og retning på steinen med å koste. I den andre enden av banen står lagets kaptein, skipen, som hjelper lagkameratene med å både sikte og koste riktig. 

Hvis kosterne ikke gjør jobben sin kan steinen få feil fart og/eller retning og laget kan miste viktige poeng. Det er ikke uvanlig at man taper kamper på grunn av at steiner har blitt “kostet bort”. Kosterne har som hovedansvar å “lese” at farten på steinen er riktig. Er farten lav eller høy kommuniseres dette til skipen. 

Skipens hovedansvar når steinen er sendt av gårde, er å “lese” retningen på steinen og forutsi steinens bane. Skipen er avhengig av god informasjon fra kosterne om steinens fart for å gjøre best mulig vurderinger.

Samtidig er det ofte mange andre lag som også må kommunisere med sine lagspillere. Resultatet er at curling er blitt et veldig høylytt spill med mye roping.

Mange lag har egne ord og uttrykk som bare de bruker, men her er noen generelle begreper som det ofte ropes på en curlingbane: 

RENT!
Om skipen roper RENT, betyr det at steinen er godt satt og har god retning. Å holde rent betyr å koste forsiktig foran steinen for å fjerne eventuell rusk som gjør at steinen kan “plukke” og skjære ut til siden eller stoppe.

HARD!
Hard! er det som oftes ropes på curlingbanen. Det er et signal til spillerne som koster at de må koste mye hardere. 

JA! JA!
Ja! er også et signal til kosterne at de må koste med mer energi 

WHOA! WHOA!
Hører du skipen rope WHOA eller WOAW så betyr det at kosterne må stoppe å koste. 

KUN FART!
Kun fart betyr at retningen på steinen er god, og at vurderingen ligger hos kosterne. Mener de steinen er for kort, skal det kostes. 

MAGNUS! 
Om skipen roper navnet på en av kosterne ønsker han bare den kosteren skal koste. Hensikten er å få maksimalt ut av kostingen med tanke på retning. Det har noe å si for retningen på steinen om man koster “med” eller “mot” curlen (rotasjonen på steinen).