Spillformer

Slik curling er i dag finnes det flere spillformer enn tidligere, til felles har de at alle kan spille curling og delta i alle spillformer eller disipliner uansett alder og funksjonsgrad.

  • Lagcurling fire spillere (inkludert mixed lag / any four)
  • Mixed doubles (inkludert doubles)
  • Paracurling (lag og mixed doubles)
  • Individuell curling
  • Triples

Lagcurling

Lagcurling er den mest utbredte spilleformen, og den som har vært med siden starten. Hvert lag spiller åtte steiner i hver omgang, hvor den eller de poengtellende steinene nærmest midten av huset gir poeng i hver omgang. Det ble fra 2018/19 utvidet free guard zone fra fire til fem steiner i WCF sine regler.

Curling er en sport hvor du kan starte sent i livet, og konkurrere helt til det siste. Her fra NM veteran, representert ved lag Optimistene. I NM veteran er nedre aldersgrense 65 år, og aldersspennet var 31 år fra yngste og opp til eldste deltaker. (Foto: Christian F. M. Lange)

Ett lag består av fire spillere, hvor man også kan ha en reserve, selv om det er mest vanlig i mesterskap og lange konkurranser. De fire spillerne spiller i en gitt rekkefølge og har litt ulike roller og oppgaver i laget:

Ener: sender de to første steinene på laget. Enerens hovedoppgave som spiller er å sette opp omgangen, og kan legge press på motstanderen med godt spill. En ener bør ha god kontroll på dragninger, guard og rolige utslag eller tap-backs. Eneren og toeren utgjør hovedvekten av kostingen i laget, god fysisk form er en fordel.

Toer: sender stein nr. tre og fire. Oppgavene til en toer kan variere, men en toer bør kunne mestre både rolig spill med dragninger og guard, i tillegg til utslagsspill med mulighet til å holde boet og guard-sonen ren for motstanderstein. I likhet med eneroppgaven kan det være krevende fysisk å være toer i lange konkurranser når det kommer til kosting.

Treer: sender stein fem og seks i laget, og er bindeleddet mellom front og back-end. Treeren er en allrounder i laget, og det er en fordel at en treer mestrer det meste av forskjellige oppgaver med stor variasjon. I de fleste tilfeller er også treeren vise skip og er den i laget som samarbeider mest med skippen om det taktiske. I tillegg er treeren koster for ener og toer.

Firer: Fireren setter de to siste steinene, og er den som avslutter det hele. Som firer bør man også mestre det meste av oppgaver, men det er en fordel å være spesielt stødig på dragninger da det er en fordel for å kunne sikre poeng. Det blir ofte mye press på fireren, så en evne til å stå i det er fordelaktig. Fireren er også i de aller fleste tilfeller skip, og har det overordnede ansvaret for det taktiske under an kamp.

Kamplengde:
Det varierer i kamplengde i lagcurling. I senior og junior fra 16 år og oppover er det vanligste åtte omganger. For yngre juniorer (13 – 16 år) er det vanlig med seks omganger, det er også ofte brukt i sosiale turneringer. For KIDS (opp til 12 år) spilles det to eller tre omganger.

Foreløpig er det ti omganger internasjonale mesterskap som EM, VM og OL, men det er en pågående diskusjon hvor flere nasjoner ønsker og korte ned til åtte omganger.

I mesterskap og enkelte turneringer går også kampene på tid. Lagene får tilmålt tenketid. I kamper med ti omganger har lagene 38 minutter tenketid, og 30 minutter i kamper med åtte omganger. I eventuelle ekstraomganger får lagene fire minutter tenketid.

Mixed lag / any four
I mixed lag spiller to kvinner og to herrer sammen på samme lag, disse skal spille annenhver posisjon slik at det kvinnene spiller enten ener og treer, eller toer og firer posisjon, og herrene de to andre. Det finnes rene turneringer for mixed lag, men mer vanlig er at det er turneringer åpent for any four, der fire spillere uavhengig av kjønn og sammensetting kan spille sammen.
I Norge er det eget NM for mixed lag, vinneren av NM får anledning til å representere Norge i VM mixed som går årlig på høsten.

Mixed doubles

Allerede i 2002 ble mixed doubles introdusert som en egen spilleform under Continental Cup i Canada. Hjernen bak er canadiske Warren Hansen. Mixed double ble egen gren under OL i Pyeongchang, Korea i 2018.

Mixed doubles spilles med fem stein på hvert lag, i tillegg to preplasserte steiner, en av hver farge. Som navnet også tilsier er det to spillere på laget, en av hvert kjønn. De fem steinene fordeles slik at den ene spilleren sender stein en og fem, mens den andre spilleren sender stein to, tre og fire.

Plassering av preplasserte steiner. Her er det gult lag som setter første stein i omgangen. (Kilde: worldcurling.org)



Det er ikke anledning til å slå ut stein, verken guarder, stein som ligger i huset eller de preplasserte steinene før den fjerde steinen i omgangen. Skulle dette skje skal steinen som ble spilt tas ut av spill, og alle andre berørte steiner plasseres tilbake.

Én gang løpet av hver kamp kan hvert lag benytte seg av power play. Når dette gjøres flyttes de preplasserte steinene til en av siden som vist under. Hensikten med dette valget kan være å øke sannsynligheten for å få flere poeng, eller å hindre motstanderen å stjele.

Her har laget som bruker power play valgt å legge de preplasserte steinene på høyre side. (Kilde: worldcurling.org)

Kamplengde:
Standard kamplengde i mixed doubles er åtte omganger, det er mulig å spille færre omganger også. For mixed doubles er tilmålt tenketid 22 minutter for åtte omganger.

Paracurling

I paracurling spiller aller utøverne sittende fra rullestol. Steinene skyves med en stikke med et spesiallaget grep i enden tilpasset steinens håndtak. Curlerne sitter ca midt i spillsonen slik at steinen hviler på senterlinjen, og at steinen ikke passerer hogline før etter den har forlatt grepet på stikka.

Her setter Rikke Iversen en stein i VM i Richmond, Canada i 2023. (Foto: World Curling)

I lagvarianten av paracurling spilles det etter samme regler som for funksjonsfriske eller stå-curlere, og det spilles vanligvis åtte omganger. I tillegg til at steinen skyves fra sittende stilling er bortfall av kosting det som skiller paracurling mest fra curling for funksjonsfriske. At det spilles med samme regelsett gjør det enkelt å gjennomføre konkurranser med stå-curlere mot paracurlere, eller til og med lag med blanding av paracurlere og stå-curlere på samme lag. Det er vanlig å avstå fra å koste bak tee-linjen på en stein satt av en paracurler.

Kamplengde:
I paracurling er standard kamplengde åtte omganger internasjonalt. Lagene får tilmålt tenketid på 38 minutter i kamper med firemannslag, i para mixed doubles får lagene 26 minutter.

Tips for tilrettelegging:
Skal en arrangere konkurranser for enten rene paracurlinglag eller for alle uansett utgangspunkt må man tenke på tilrettelegging. For paracurlere som sitter i stol vil det for noen mer enn andre være behov for å få hjelp med å få steiner tørket under, og plassert i utgangsposisjon før den sendes. Ankring er også nødvendig i de fleste tilfeller, med de menes at stolen sikres slik at den ikke sklir bakover eller vrir seg som resultat av skyvet.

Mixed doubles
Reglene for mixed doubles i paracurling er like som for funksjonsfriske. Det er også blitt en gren i Paralympiske leker (PL) på lik linje med OL.

Individuell

Individuell curling er lite brukt som konkurranseform i Norge. Men det arrangeres NM i individuelt eller syv-kamp. I treningssammenheng er individuelt og oppgavene brukt en del, spesielt i skolesammenheng på NTG curling og Oppdal curlinggymnas. Det er en god måte å teste seg selv og se utvikling.

I tillegg til egentrening og utvikling har klubbene mulighet til å arrangere merkeprøver i syv-kamp. Der har utøvere mulighet til å samle poeng og spille seg til bronse, sølv og gullmerke basert på hvilke poengsum de oppnår. Merkene kan klubben bestille fra forbundskontoret.

Svensk variant:
I Sverige har det blitt utviklet en ny variant med individuell curling som har oppgaver som er mer overførbare til slik curling spilles i dag med ti ulike oppgaver, denne kalles «modern figur».

Den svenske curleren Alfons Johansson har utviklet en egen app til mobiltelefon som heter Figurspel, denne kan benyttes i treningssammenheng. Det har også vært konkurranser mellom de nordiske landene i individuelt der curlere har gjennomført runder i eget anlegg og rapportert inn resultater via Figurspel appen.

Triples

Triples er en spillform som også er utviklet i Canadas nasjonale treningssenter. I triples spiller man med tre spillere pr lag, og hvert lag spiller seks stein.

Lagoppsett:
De tre spillerne starter som ener, toer og skip. Spillerne skal rotere på posisjoner gjennom de tre settene, hvor hver spiller rykker ett hakk opp etter hvert sett som vist i tabellen under. I motsetning til tradisjonell lagcurling med faste posisjoner, gir triples utøverne erfaring fra alle posisjoner i hver kamp.

Poengfordeling:
En kamp med triples spilles over seks omganger, der to og to omganger utgjør ett sett som har en gitt verdi. Vinneren av settene tar med seg poengene for det settet, se tabellen under.

Hensikten med denne måten å fordel poeng på er å sikre at kampene spilles helt ut, og at det alltid er en mulighet for hvert lag å vinne kampen.

Sistestein:
I første omgang av første sett avgjøres sistestein ved myntkast eller stein, saks, papir. Sistestein i første omgang av andre sett går til motsatt lag av det som hadde sistestein i første omgang av første sett. I siste sett er det laget som ligger under som får siste stein i første omgang, ved poenglikhet gis sistestein til motsatt lag som startet med sistestein i andre sett.

UnoCurling

UnoCurling er en egenutviklet spillform ment for trening, vi har laget en egen side om dette, les mer om UnoCurling.