Slik ser du curling som en proff

Curling handler om å få beste plasseringen av curlingsteiner på et målområde og samtidig hindre motstanderen i gjøre det samme. Curling blir ofte kalt chess on ice. Her kan du lære mer om taktikken i curlingkamp.

Det er mer til curling enn å bare sender steiner over isen. Steinene må plasseres slik at de kan bli poenggivende, samtidig som de skal være vanskelig for motstanderen å slå ut.

The basics
I curling handler det om å ta flest mulig poeng. Det er mulig å ta poeng i hver omgang. For å ta poeng må du plassere dine steiner bedre enn motstanderen. Men, sjansene for å ta poeng avhenger mye av om man har fordelen med siste stein eller ikke.

Laget uten siste stein ønsker å “stjele poeng” eller tvinge laget med siste stein til å bare ta ett poeng. Laget med siste stein ønsker å ta så mange poeng som mulig.

Å sende siste stein er en viktig fordel
Å sende den aller siste siste steinen i en omgang er en stor fordel i curling. Årsaken er at du har kontrollen på omgangen og har mulighet til å avgjøre resultatet.

Det er en særlig fordel å ha siste stein i den aller siste og 10. omgangen. Det betyr at det ikke alltid lønner seg å ta poeng i en omgang.

Hvis en omgang ender med 0 poeng, beholder laget fordelen med siste stein. Det er derfor et taktisk grep å “blanke” en omgang.

Offensiv curling
Offensivt spill i curling handler om ta flest mulig poeng. Da må man beholde flest mulig steiner i spill. Lag som spiller offensivt spiller med mange guarder og slår i liten grad ut steiner.

Et offensivt spill krever høy presisjon og kan fort få alvorlige konsekvenser hvis man ikke er presis nok. Motstanderen kan utnytte seg av dette og resultatet kan bli mange poeng i mot.

Defensiv curling
Defensivt spill handler om å gi motstanderen færrest mulig sjanser til å ta poeng. Da ønsker man færrest mulig steiner i spill. Spiller man defensivt slår man derfor ut steiner, også sine egne.

Five Rock Rule/Free Guard Zone
På de første fem steinene i en omgang er det ikke lov å slå ut guarder. Guarder er steiner som ligger foran huset. Dette kalles free guard zone.

Denne regelen ble laget for å skape mer offensiv curling med flere steiner i spill. De beste lagene ble rett og slett for gode til å sørge for blanke omganger (omganger uten poeng).

Guarder
Guarder er steiner som man setter foran boet. Poenget med guardene er å gjøre det vanskelig for motstanderen å slå ut dine steiner. Det er derfor vanlig å sette opp guarder først, for så å sende steiner som du gjemmer bak guardene.

Om spillets gang
En curlingkamp på toppnivå varer i 10 omganger. De ulike omgangene deler seg inn i ulike faser som krever ulik taktikk etterhvert som kampen utspiller seg.

Lagene bruker de første 3-4 omgangene til å bli kjent med isen. De neste omgangene hardner spillet til og lagene posisjonerer seg for å få en best mulig poengscore mot sluttfasen. De siste 2-3 omgangene utgjør spillets sluttfase.

Skipen er ansvarlig for lagets taktikk
Hvert lag har en kaptein som kalles skip. Skipen er ansvarlig for tatkikken i spillet tenker ofte flere trekk frem, samtidig som han prøver å forutsi hva motstanderen gjør. Hensikten er å være i best mulig posisjon for å oppnå omgangens mål på siste stein.

Om isen
Is eller ikke bare is. Hver curlingbane er forskjellig – det er også steinene! Isen vil også endre seg i løpet av kampen.

Dette betyr at spillerne må justere hvordan de sender steinene og koster i løpet av kampen.

Om steinene:
Steinene som brukes i curling er laget av granitt, hentet ut fra en øy utenfor vestkysten av Skottland, Aisla Craig. Steinene er laget i naturmateriale, blir skåret ut og polert for hånd. Dette betyr at steinene vil derfor være forskjellige.

Lagene bruker derfor en del tid på å “teste” steinene for å avdekke ulikhetene og kunne bruke disse til sin fordel. Ulikhetene kan være at steinen curler med eller mindre, eller sklir kortere eller lengre.