EM er over for Norge, men VM er sikret

EM er over for de to Norske lagene som har representert Norge i mesterskapet i Østersund, Sverige. Herrene endte på en femteplass, damene endte på åttende. Begge lag sikret imidlertid VM plass for Norge.

De norske herrene i sving på isen i Östersund. Mathias Brænden i bakgrunden, Magnus Vågberg (t.v) og Magnus Nedregotten (t.h) koster. (Foto: © WCF/ Ansis Ventins)

Tung start, men god avslutning for herrene.

Herrene fikk en tung start med tap i de første to kampene mot hhv. Italia og Sveits. Så fikk de en oppløftende seier over Tsjekkia. Kampen mot Sverige halvveis i mesterskapet endte også med tap, men kunne like gjerne endt i seier til Norge. Det var nemlig 5 – 5 etter syv omganger, med blank i åttende og niende var det kun en stjeling som skulle til, en seier i kampen ville gitt herrene en god sjans på sluttspill. I den sjette kampen ble det seier over Spania. Videre ble det nytt tap mot Skottland før mesterskapet ble avsluttet med to seire over Danmark og Tyrkia for å sikre VM plass.

Lagets mål for mesterskapet var sluttspill, men på langsikt er planen å sikre Norge plass i OL 2026 og for laget selv å representere Norge.

De norske damene etter seier over Tyskland, f.v: Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye, Martine Vollan Rønning og Marianne Rørvik. (© WCF/ Ansis Ventins)

Nære sluttspill og sikret VM

Selv om de norske jentene endte opp på en åttende plass lå de lenge an til å kunne skaffe seg en plass i sluttspill. Laget sto med fire sire og tre tap etter syv av ni kamper spilt. Laget hadde også en av mesterskapets beste tee-dragninger, som spiller inn om det ikke går an å skille lag i en fordeling av sluttspillplasser og rangering. Igjen stod Tyrkia og Skottland. Tyrkia har de siste årene vist at de kan spille curling, de har etablert seg i A-gruppen og spiller godt, i år ble de for sterke for de norske damene. Siste og avgjørende kamp var mot Skottland, en nasjon som vanligvis er å regne med i sluttspill, men årets lag spiller sitt første EM etter at Eve Muirhead har lagt skoen på hylla. Norge hadde allerede Italia og Tyskland på innbyrdes, som nå var rangert likt med Tyrkia.

De norske damene kom godt i gang i kampen mot Skottene og holdt presset oppe, men dessverre klarte Skottene å sikre tre poeng i åttende omgang og følge opp med en stjeling i siste. Dermed var det Skottland som kapret plass i sluttspillet.

VM i Sverige og Canada

For damene blir også VM arrangert i Sverige, nærmere bestemt Sandviken som ligger et par timer nord for Stockholm. De åtte beste lagene fra EM får plass i VM, dette inkluderer Norge. I tillegg kommer fem lag fra Pan Continental Championships som er VM kvalifisering fra resten av verden. USA, Canada, Japan, Korea og New Zealand tar plassene for resten av verden.

For herrene går VM i Ottawa, Canada i starten av mars. Det er også for herrene de åtte beste nasjonene fra EM som sikrer plass i VM, fra reste av verden kommer: Canada, Korea, USA, Japan og New Zealand.

Hvilke norske lag som for representere Norge i VM er enda ikke avgjort. Både for herrene og damene så er det det laget med flest oppnådde poeng på World Curling Team Ranking i inneværende sesong innen 1 februar for damene og 15 februar for herrene. Status for de aktuelle kan sees her: World Curling Team Ranking

For å se resultater fra hele EM eller følge med i sluttspillet. Se worldcurling.org for resultater, eller Recast for livestream.