VM i paracurling starter på lørdag

Lørdag 4. mars starter årets VM for mixed lag og mixed doubles i paracurling. Det hele foregår i Richmond BC i Canada, nær Vancouver. Norge har med lag i begge disipliner, begge med ambisjoner om sluttspill. Lagene reiste over til Canada sist helg og bruker tiden frem til mesterskapet på aklimatisering og trening.

Stor interesse i Canada.

Selv om Skottland er curlingens hjemland, er Canada curlingens metropol. Canada er også det klart største medlemmet i det internasjonale forbundet (WCF), med sine 1000+ klubber, og i overkant av 1 million personer som curler årlig, blir Norge en miniputt i forhold.

Det er alltid spesielt å spille mesterskap i Canada, hvor curling blir vist regelmessig på tv og menigmann forstår idretten. Rune Lorentsen forteller: «Det er veldig gøy at mesterskapet blir arrangert her i Canada! Vi har møtt folk på gata som stopper oss og spør om vi er her for å spille curling. Det er en helt annen interesse for sporten her enn hjemme.» 

Mixedlaget som skal representer Norge i VM para er også i gang med siste forberedelser i Canada. F.v. Mia Larsen Sveberg, Geir Arne Skogstad, Ingrid Djupskås og Ole Fredrik Syversen. (Foto: Hanne Charlotte Hegganvik)

Mixedlag på jakt etter medalje.

De er fem spillere som representerer Norge i mixed-lag konkurransen i VM. Jostein Stordahl, Ole Fredrik Syversen, Geir Arne Skogstad og Mia Larsen Sveberg har alle deltatt i både VM og Paralympics (PL) tidligere. Jostein med deltakelse i tilsammen 19 internasjonale mesterskap hvorav fire PL, Ole Fredrik og Geir Arne har 11 og 10 mesterskap, og Mia hadde sin debut under VM 2021. I tillegg til de fire har de med seg Ingrid Djupskås som har sin debut i et internasjonalt mesterskap.

Vi spurte utøverne hvilke forventninger de her til mesterskapet:

«Jeg har en forventning om å lære mest mulig, spille så godt jeg kan og ha det gøy» Sier Ingrid som reiser med laget for første gang.

«Det skal bli et artig mesterskap, og forhåpentligvis skal jeg prestere like godt som tidligere. Samtidig håper jeg at vi som lag skal klare å heve oss» forteller Mia

Ole Fredrik har troen på laget og forteller: «Vi er veldig godt forberedt til VM i år; vi har trent bra og jobbet godt over tid. Vi har godt treningsgrunnlag og bra samhold i gruppa»

Jostein også er tydelig på hva målet for laget er «Nå skal vi komme til sluttspill. Da har vi tatt et stort steg fra tidligere plasseringer. Vi har spilt bra kamper og tapt med siste-steiner, så de kampene skal vi vinne nå»

Geir Arne: «Jeg er sugen på det sluttspillet igjen. Forventningene til meg selv og egne prestasjoner måtte jo justeres litt ned mtp. skaden (brudd i lårbeinet) og hvor stort kamptrykk jeg kommer til å tåle, men jeg er klar for å gi det jeg kan for at laget skal nå målet vårt.»

Rune og Rikke er på jakt etter å oppgradere fjordårets bronse fra VM para mixed doubles. (Foto: Hanne Charlotte Hegganvik)

Mixed Doubleslaget vil ha edlere metall

2022 var første året VM mixed doubles for paracurlere ble arrangert, da var Rikke Iversen og Rune Lorentsen laget som representerte Norge og fikk med en bronse etter seier mot Italia. Det samme laget skal i år også representere Norge og har tydelig mål om å klatre på medaljepallen. Rikke og Rune er begge både erfarne og meriterte, Rikke har fire mesterskap bak seg, med medalje i alle, mens Rune har nitten mesterskap med første deltakelse tilbake i 2005. Laget har både trent og konkurrert målrettet og har mål om medalje i Paralympics 2026.

På spørsmål om forventninger til årets mesterskap svarer de to:
«Målet er å komme til sluttspillet og etter det kan alt skje. Vi har god kjemi i laget og god kommunikasjon. Vi kjenner ca halvpartene av lagene fra før, men det er mange nye spillere og nasjoner som vi ikke har erfaring med fra tidligere. Det er derfor litt vanskelig å vite hva man møter, så vi må ha godt fokus og være på hele tiden.» sier Rikke

Rune legger til: «Gjerne høyere pallplass enn i fjor, hvor vi fikk bronse. Vi har fått trent bra og føler at ting begynner å sitte. Vi har fått et par gode oppkjøringsturneringer som har gitt oss selvtillit. I tillegg er det flott at vi har fått en egen trener, Elin Ingvaldsen, som fokuserer på mix double og har erfaring fra det.»

Følg lagene, resultater og stream.

Resultater underveis finner du her: Resultater VM para mixed lag og resultater VM para mixed doubles

Følg gjerne også lagenes egne kanaler for oppdatering underveis i mesterskapet:
Landslaget i para curling på facebook
Landslaget i para curling på instagram
Mixed dubles VM laget på instagram

Streaming

Kampene fra både mixed lag og mixed dubles mesterskapene streames i flere kanaler. Hovedkamper (produseres med flere kameraer og mikrofoner) streames på Reacast, kamper som ikke er hovedkamper streames på youtube med statiske kameraer.

For sendeskjema og oversikt over hovedkamper se worldcurling.org

For Norge vises følgende kamper på Recast:
– Mandag 6. mars kl 01:00: Norge – Estland (Mixed Doubles)
– Mandag 6. mars kl 21:00: Tsjekkia – Norge (Mixed lag)
– Torsdag 9. mars kl 22:00: Norge – Italia (Mixed lag)