EM starter på lørdag

Norges dame- og herrelandslag i curling er på plass i Aberdeen hvor de kommende uke skal kjempe om medaljer i årets europamesterskap.

EM i curling spilles i Aberdeen fra 18. – 25. november 2023. Hjemmenasjonen Skottland er sterke på både dame- og herresiden, men også Sveits, Sverige og Italia blir tøffe motstandere. Norges landslagstrenere Rune Steen Hansen og Thomas Løvold har tatt ut lag de mener har mulighet til å slå bra fra seg i mesterskapet.

Det norske kvinnelaget består av Kristin Moen Skaslien, Marianne Rørvik, Mille Haslev Nordbye, Martine Vollan Rønning og Ingeborg Forbregd fra Lillehammer Curlingklubb.

Herrelaget består av Magnus Ramsfjell, Martin Sesaker, Bendik Ramsfjell, Gaute Nepstad og Wilhelm Naess. Dette laget representerer Trondheim Curlingklubb.

Mille Nordbye (t.v) og Martine Vollan Rønning (t.h) klar for å koste Kristin sin stein under VM finalen der de møtte Sveits. Lagene møtes igjen under EM på mandag 20. november 09:00. (Foto: © WCF / Jeffrey Au)

Sveits er favoritter på kvinnesiden

Ti kvinnelag og ti herrelag gjør opp om medaljene i mesterskapet. Sveits er en opplagt favoritt blant kvinnene med sitt rutinerte lag anført av skip Silvana Tirinzoni. Stammen av dette laget har vunnet VM for damer de siste fire årene, men ble slått i fjorårets EM-finale av lag Dupont fra Danmark.

– Det er et helt åpent mesterskap. Sveits er favoritter, men bak dem er det mange sterke outsidere. Og vi er en av disse, sier Steen Hansen.

I tillegg ramser han opp Italia, Skottland og Sverige som de heteste medaljekandidatene.

– Nivået er jevnt og høyt i kvinnecurling nå. Vi er heldige som nå har et lag som har tatt store steg. Sølvet i VM i vår kom etter ei uke hvor vi fikk god flyt utover i mesterskapet, men siden bredden i EM er nesten like høy må vi ha ei tilsvarende uke for å lykkes nå også.

– Vi har fire meget gode spillere, men det er så mye som skal stemme i et curlingmesterskap at det er umulig å spå hvor bra det blir til slutt. Klarer vi å få kampene inn i vårt spor, blir vi vonde å ha med å gjøre. I mesterskap er det også ti omganger som skal spilles. Da hjelper det ofte å være tålmodig, og heller gripe de store sjansene når de dukker opp. Vi skal uansett glede oss til kampene. Det er deilig å gå på banen i visshet om at du er god nok til å slå hvem som helst. Samtidig skal vi ha respekt for at det er flere lag som deler den følelsen, sier landslagstreneren.

Han mener også at alle de andre lagene – Estland, Tyskland, Tsjekkia, Tyrkia og Danmark – er tøffe motstandere.

– Det er ikke en eneste enkel kamp i dette mesterskapet. Vi må være skjerpet hver eneste dag hele uka, sier Rune Steen Hansen.

Lag Ramsfjell spiller sitt første EM

På herresiden er det også Skottland, Sverige og Italia som må regnes som de heteste medaljekandidatene. Det italienske laget med skip Joel Retornaz har vunnet sesongens to første Grand Slams, og ser meget sterke ut for tiden. Skottland med skip Bruce Mouat er regjerende verdensmestere og blir helt sikkert å regne med i EM på hjemmebane. Lag Edin fra Sverige vant OL-gull i 2022 og tapte mot lag Retornaz i forrige helgs Grand Slam-finale.

Norge og lag Ramsfjell kan absolutt utfordre disse lagene, og også Sveits kan melde seg på i medaljekampen. Dette er lag Ramsfjell sitt første EM, men laget har spilt flere VM og tapte forrige sesongs VM-kvartfinalen mot nettopp lag Retornaz.

«Herrene gjorde ett godt VM tidligere i år, og vi håper å bygge videre på det» sier landslagssjef Thomas Løvold…

Damene møter Estland i sin første kamp lørdag kl. 10:00 norsk tid. Første kamp for herrene er lørdag kl. 15:30 og hjemmenasjon Skottland er motstander.

Norge har vunnet EM for kvinner to ganger og herrene har vunnet fem EM-gull siden 1977.

De åtte beste lagene kvalifiserer seg til VM som arrangeres senere i sesongen.

Hvor sendes EM?

Her finner du hvor du kan se Norges kamper under EM: https://curling.no/curling-pa-tv/