På vei til Gangwon og YOG

I dag reiser fire spente ungdom til Gangwon i Sør-Korea for å delta på ungdoms OL (YOG). De fire ble i fjor tatt ut til å representere Norges mixedlag som deltar i mesterskapet. Nytt av årets utgave av YOG er at det også sendes eget lag for mixed doubles, og de to norske utøverne som skal delta reiser til en liten uke senere.

Gleder seg til nye opplevelser.

Vi har spurt utøverne om hva de ser mest frem til med reisen og deltakelsen i YOG og om de har noen forventninger.

«Det er bare noe helt annet når det heter «Ungdoms OL», det er åpnings seremoni, det er mange forskjellige land, annen kultur og lang flytur» sier Alexander. Hans forventninger er å gjøre sitt aller beste på isen og nyte opplevelsen så lenge den varer, men han håper å kunne slå Svenskene.

«Dette blir mitt første ordentlige mesterskap så det blir veldig kult. Jeg forventer god is» sier Sondre som skal spille Mixed doubles med Sylvi.

Torstein, Melina, Lydia og Alexander utgjør mixedlaget som skal konkurrere i Korea. (Foto: Petter Jevnehagen Moe)

Trener Ådne Birketveit håper at turen til YOG vil sette spor hos utøverne: «Jeg håper utøverne sitter igjen med en uforglemmelig og fantastisk opplevelse som de vil ha med seg livet ut. Jeg håper de klarer å knytte bånd med andre utøvere fra ulike idretter og på tvers av landegrenser.»

«Vi har fått trent litt sammen og jeg har sett dem alle i aksjon, vi har lagt planer og jeg har troa på at i YOG vil alle sammen gi jernet og jeg har troa på at de vil komme langt både nå og i årene fremover.»

Mixedturneringen med 16 lag

De fire spillerne som utgjør det norske mixedlaget i YOG er Melina Trøan fra Hedmarken CK, Lydia Andvik Haagensen fra Lillehammer CK, Alexander Hewitt Johansen fra Halden CC og Torstein Høiholt-Vågnses fra Lillehammer CK. Med seg har de Ådne Birketveit som coach.

Det er i alt seksten nasjoner med i mesterskapet, grunnspillet gjennomføres som full serie i to grupper av åtte lag, hvor de to beste lagene i hver gruppe går til semifinale. Det norske mixedlaget er i gruppe med syv andre lag og skal konkurrere mot Sverige, Nigeria, Kina, New Zealand, USA, Japan og Tyrkia.

Sylvi og Sondre skal representere Norge i mixed doubles turneringer under YOG i Korea. (Foto: Petter Jevnehagen Moe)

Mixed doubles med 24 nasjoner.

Mixed doubles turneringen er utvidet siden sist YOG, og det er nå 24 nasjoner med. Lagene er fordelt på fire grupper, hvor de to beste fra hver gruppe går til kvartfinaler. Sondre og Sylvi som er det norske laget, skal møte Sverige, USA, Slovenia, Qatar og Ukraina i sin gruppe.

Mer enn bare idrett

Det er den internasjonale olympiske komité (IOC) som er ansvarlige for Ungdoms-OL. Og i tillegg til idretten er det stort fokus på vennskap og solidaritet i tillegg har de ett eget kulturelt utviklingsprogram hvor alle utøvere kan delta på forskjellige aktiviteter og kurs. Temaene varierer fra antidoping, til hvordan kombinere idrett og karriere og til andre

Info om mesterskapet finner du her: worldcurling.org
For å følge resultatene underveis i mesterskapet kan du se: livescores.worldcurling.org/yog