VM-gull for første gang

I går, lørdag 24. februar, ble en festdag for norsk curling. Fire norske gutter tok seg helt til finalen i VM Junior etter å ha vunnet semifinalen 10 – 4 over USA fredag kveld. I finalen møtte de Italia som måtte se seg slått etter nesten tre timer og tolv omganger.

De norske gutta i starten av mesterskapet. Stolte med det norske flagget på brystet. (Foto: Stephen Fisher / World Curling)

Historisk seier

Siden VM Junior ble arrangert første gang i 1975 har norske lag til sammen sikret åtte medaljer: seks bronser og ett sølv før i går da laget med Lukas, Tinius, Magnus, Eskil og Harald endelig sikret Norges første VM-gull for junior gutter.

Sist gang et juniorlag var i finale var i 1983. Da var det Pål Trulsen, Flemming Davanger, Stig-Arne Gunnestad og Kjell Berg som møtte Canada i finalen. Norges bronsemedaljer ble tatt i 1976 med Sjur Loen som skip, 1987 med Anthon Grimsmo, 1988 med Thomas Ulsrud, 2011 med Steffen Mellemseter, 2014 med Eirik Mjøen og 2017 med Magnus Ramsfjell.

Det blir mye følelser i sving etter seier i VM. Her Magnus Lillebø og Tinius Haslev Nordbye midt i bilde, og Eskil Eriksen på huk. (Foto: Stephen Fisher/World Curling)

Eventyrlig spennende finale

Lukas, Tinius og Magnus har spilt de tre siste Junior-VM sammen, de to foregående årene med Grunde Buraas og Sander Moen. De to siste årene har det endt med fjerdeplass etter tap i semifinale og finale. Da var det en lettelse for laget å sikre en relativt komfortabel seier i semifinalen mot USA.

Desto mer spennende ble det i finalen. De norske guttene hadde en god start på kampen, og ledet 4 – 2 til pause, men italienerne kom rett tilbake med et toer-bo i sjette omgang og utliknelse. Etter dette ble det bytte av en-poengere frem til tiende omgang, hvor det så var klart for ekstraomgang. Etter godt spill fra begge lag fikk den italienske skippen gjort en meget god frys på sin siste stein, men la igjen et dobbelt utslag for Lukas på sin siste stein. Lukas gjennomførte, men tømte hele boet for steiner, og tok kampen videre til en ny ekstraomgang.

Den tolvte og siste omgangen utviklet seg ganske likt med italienske guarder og norske clearinger for å holde det åpent foran huset. Denne gangen hadde derimot ikke Francesco fra Italia samme mulighet for frys på sin siste, men forsøkte seg på en tap-back for å sitte med bestestein med norsk stein i bakkant. Denne steinen kom til kort og norsk VM-gull var et faktum.

Vi gratulere de norske guttene med et fantastisk resultat og en imponerende prestasjon på høyt nivå.

Lukas Høstmælingen ble tildelt Sportmanship Award. En pris hvor alle deltakende utøvere stemmer frem den utøveren de mener har utvist best sportsånd gjennom mesterskapet. (Foto: Stephen Fisher/World Curling)

Verdens hyggeligste?

I tillegg til seieren i finalen ble Norges skip Lukas Høstmælingen også stemt frem som mesterskapets hyggeligste spiller av alle deltakerne i gutteklassen, og mottok Sportmanship Award.

For de som ønsker er det fortsatt mulig å se finalen i reprise på curlingchannel.tv

Alle resultater finner du på livescores.worldcurling.org