VM junior starter på lørdag

Junior-VM er like om hjørnet og i dag setter våre mest lovende jenter og gutter seg på flyet til Finland. Første stein kostes i gang lørdag 17. februar i landsbyen Lohja – dypt inne i de finske skoger, en time nord-vest for Helsinki. Fritt for bylarm og bråk er det gode sjanser for at troppen vår kan kjempe om nye medaljer – og ytterligere forbedre en ganske bra Junior-VM statistikk for Norge. Aller helst vil vi se dem på pallen når mesterskapet avsluttes lørdag 24. februar.

Gull-løse gutter

Siden den første utgaven av Junior-VM for gutter i 1975 har Norge hatt brukbar suksess i mesterskapet. Lagene til Sjur Loen, Pål Trulsen, Thomas Ulsrud, Steffen Mellemseter Eirik Mjøen og Magnus Ramsfjell har sørget for hele seks bronser og ett sølv – men foreløpig null gull!

De norske guttene som kan gjøre noe med dette er Lukas Høstmælingen (skip), Tinius Haslev Nordbye (treer), Magnus Lillebø (toer) og Eskil Eriksen (ener) og Harald Dæhlin (reserve), hvor de tre førstnevnte allerede har sikret seg verdifull erfaring fra de to foregående Junior-VM. Til tross for at laget vet hva de går til, må de klare seg uten sin eminente treer Grunde Buraas, som har tredd inn i seniorenes rekker.

Fraværet av den vante treeren bekymrer allikevel ikke laget nevneverdig. Guttene som reiser til Lohja har spilt flere turneringer sammen denne sesongen. De er optimistiske til det som skal skje i Finland.

«Vi håper vi kan legge inn en prestasjon som gjør curlingnorge stolte – så vi sikter oss inn på en pallplassering og medalje

Optimisme og høye ambisjoner er kanskje akkurat det Norge trenger for å motiveres til et par trinn i «trappa» på VMs avslutningsdag, men de er langt fra alene om et slikt ønske. Feltet på juniorsiden er knallsterkt og består av flere spennende motstandere. Noen av de farligste av Norges utfordrere kan se ut til å være Tyskland, Canada, Skottland og Kina.

«Vi forventer god motstand og kjenner til flere av lagene, men vi skal ikke la dette stoppe oss», sier skip Lukas Høstmælingen til Curling.no.

Jentene som skal representere Norge i VM junior. F.v. Torild Bjørnstad, Eilin Kjærland, Ingeborg Forbregd og Nora Østgård (Foto: Pål Trulsen)

20 år siden gullet

Norske jenter har ikke like mange medaljer å vise til, men leder allikevel medaljestatistikken over guttene – om vi regner som man gjør internasjonalt. Siden starten i 1988 har norske jenter sikret én medalje i hver av de tre valørene.

Den første ble hentet hjem fra Canada i 1989 av laget ledet av Trine Helgebostad. De kunne juble for sølv etter en spennende finale mot hjemmenasjonen. Revansjen skulle Norge få 15 år senere da Linn Githmarks lag gjorde det som ingen har klart hverken før eller etter dem, da de slo Canada i finalen og sikret gullet i 2004.

Prestasjonen til lag Githmark er 20 år gammel i år, og det tok faktisk 19 år før den neste medaljen etter Githmark kom. Den sørget årets lag for, da Torild Bjørnstad og co slo sveitserne i bronsefinalen i Füssen i fjor.

Det norske jentelaget, bestående av Torild Bjørnstad (skip) og Ingeborg Forbregd (toer) fra Oppdal, Nora Østgård (treer) fra Trondheim og Eilin Kjærland (ener) fra Haugesund, er klare til å fortsette der de slapp i Füssen. Med fjerdeplass og bronsemedalje de to siste årene, er fundamentet lagt og målet klart – ytterligere suksess og ny medalje til den allerede strålende samlingen!

«Vi gleder oss masse til et nytt VM. Alltid gøy å spille for Norge. I år er siste året mitt som junior, så ekstra gøy. Vi tok jo bronse i fjor, så målet er medalje i år også. Men viktigst av alt skal vi ha det gøy og spille bra curling», sier Ingeborg Forbregd, en viktig brikke på det norske laget.

Blant utfordrerne til jentelaget kan Sveits nevnes som en av de aller største. Det sveitsiske laget er ranket så høyt som nummer 11 på verdensrankingen for damer og ledes av skip Xenia Schwaller.

Utover det å spille curling er det ellers lite å finne på i Lohja. Stedet ble kåret til Finlands grønne hovedstad i 2020, noe som er svært beskrivende for omgivelsene. Derav er det kanskje lurt å ta med en kortstokk eller en god krimbok i kostebagen. Sistnevnte trenger ikke utøverne å lete lenge etter, da krimforfatter Johan Høst(mælingen) er coach for det norske guttelaget. Jentelaget coaches av Ingebrigt Bjørnstad.

Vi gleder oss til et spennende VM og er veldig stolte av våre unge talenter som skal representere oss på den internasjonale scenen – Lykke til.

Vil du følge lagets resultater ser du liverscores.worldcurling.org/wjcc