Damelandslaget på plass i Sidney, Canada for VM

Norge åpner mot Skottland lørdag kveld når VM i curling for kvinner starter i Canada.

Et VM hvor alle kamper teller mer enn vanlig: – Vi må ha ei god uke.

For et år siden tok de norske kvinnene Norges først mesterskapsmedalje siden 2005. Da gikk Norge Norges lag med Martine Rønning. Mille Haslev Nordbye, Marianne Rørvik og Kristin Skaslien gikk helt til finalen mot storfavorittene Sveits.

Der ble det tap etter en jevn finale mot de sterke sveitserne. Spørsmålet nå er om de norske kvinnene, som vanligvis representerer Lillehammer, kan gjenskape suksessen.

Ett stolt øyeblikk for både lag og coach med sølv i sist VM. Foran f.v: Martine Vollan Rønning, Mille Haslev Nordbye, Kristin Skalien og Marianne Rørvik, coach Rune Steen Hansen bak laget. (© WCF / Stephen Fisher)

Det er i hvert fall et heltent norsk lag som er på plass i Sydney, Nova Scotia på den canadiske østkysten hvor det nå bare er fire timers tidsforskjell sammenlignet med i Norge – siden det er først neste helg igjen klokka flyttes her hjemme.

Denne gangen har de også med seg Ingeborg Forbregd fra Oppdal som en femte spiller og reserve på laget.

OL er også i spill

– Det er et tøft felt i årets VM. Vil si Sveits og Canada er favoritter til å ta hjem gullet. Vi må ha ei god uke for å hevde oss i toppen. Alle kamper er viktig siden det også er OL-poeng som står på spill, sier Kristin Skaslien som spiller firer på det norske laget.

Det som skjedde i fjor var stort for norsk curling og ikke minst kvinnecurlingen, men det betyr bare at vi har litt ekstra erfaring med oss i bagasjen til Canada nå. Heller ikke denne gangen er vi blant de største favorittene, men vi er gode nok til å slå alle, sier lagets trener Rune Steen Hansen.

I likhet med Skaslien mener også han at Sveits og Canada er de to store favorittene.

Sveits har vært det beste laget over flere år nå. Og Canada kommer med et bedre lag nå som det endelig stemte for Rachel Homan i det canadiske mesterskapet, men ingen av disse lagene kan føle seg trygge. Det er en rekke lag som står i kø for å utfordre dem. Jeg mener vi er gode nok til å være blant disse lagene, men alt avhenger av hvilken flyt vi får, sier Steen Hansen.

VM i 2024 og 2025 teller altså også som kvalifisering til OL i Cortina i Italia i 2026.

Dit er Italia forhåndskvalifisert som vertsnasjon. Det betyr at det først er sju plasser ledige til OL. Og så blir det er en kvalifisering i desember i 2025 om de to siste plassene til OL.

Det kan bety at 7. plass i 2024 og 2025 kan holde til OL-deltakelse. De seks beste i VM spiller sluttspill.

Tøft kampprogram

Alle vet hva som gjelder med tanke på OL, men det handler om å gjøre et godt mesterskap nå. Kampene kommer tett, så vi må nullstille raskt. To kamper om dagen er tøft både fysisk og mentalt når vi vet at kampene varer tre timer. På enkelte dager er det også bare to timer fra den første kampen er slutt til den neste starter. VM i curling er noe helt ekstraordinært sånn sett, sier Steen Hansen.

Vel vitende om at det blir ei beinhard uke hvor alle de 13 landene møter hverandre først i et gruppespill over 12 kamper på sju dager.

De to beste lagene går rett til semifinalen mens lagene fra 3. til 6. plass må ut kvartfinaler før det. Disse kampene spilles lørdag neste helg.

Finalen spilles søndag 24. mars.

Norge åpner mot Skottland lørdag kveld klokka 23.00 norsk tid. Så fortsetter de mot Sverige og USA dagen etter.

Lagene i VM er rangert i denne rekkefølgen på verdensrankingen akkurat nå: Canada, Sveits, Sør-Korea, Sverige, Italia, USA, Skottland, Norge, Japan, Danmark, Tyrkia, Estland og New Zealand.

Følg lagets resultater live: https://livescores.worldcurling.org/wwcc/
Se lagets kampprogram her: Se kampene på curlingchannel.tv