Spillesystemer

Det finnes en mengde forskjellige spillesystemer man kan benytte for å gjennomføre en turnering.

Det er ansett som god kutyme å tilby ett minimum antall kamper når det inviteres til turnering. Spesielt gjelder dette for unge lag, lag i prestasjonsutvikling og sosiale turneringer. Her handler det om å gi mulighet til god konkurranse når laget først har tatt turen. Standard er tre eller fire kamper garantert igjennom turneringen. Ta dette i betraktning når dere velger spillesystem for konkurransen.

  • Utslagssystem/Cup: triple- eller dobbel knock
  • Gruppespill
  • Serie / Round robin
  • Schenkel / Swiss system

Utslagsturneringer eller cup

I en ren utslagsturnering er det vinn eller forsvinn. Rene utslagsturnerunger er lite brukt i curling, bortsett fra i sluttspillsituasjoner der det er åtte lag eller flere står igjen etter grunnspill. Men varianter av utslagsturneringer der lag kan tape en eller to kamper og fortsatt være med i turneringen er mye brukt, såkalt double- eller triple knock. På norsk dobbel eller trippel utslagsturnering. Utslagsturneringer brukes gjerne når det er ett stort antall lag.

Dobbel- og trippel utslagssystem.

I disse spillesystemene er man avhengig av å ha antall lag delelig med 2, det vanligste er å starte med 32, 24 eller 16 lag. Oppsettet er som en utslagsturnering der alle starter samme kamprekke eller «bracket», i curling blir den øverst ofte kaldt A-road. Ved seier fortsetter man videre i kamprekken helt til det blir kåret en vinner i sin bracket.
Lagene som taper i øverste kamprekke, faller ned i andre kamprekke eller b-road, og spiller videre mot en plass i sluttspill. Ved trippel utslagsturnering rykker man ned i tredje kamprekke eller c-road og får enda en sjanse til å nå sluttspill, men her er det vinn eller forsvinn.

Dobbel og trippel utslagsturneringer kan være kompliserte å sette opp. Men det finnes gode eksempler. Som fra årets Swiss Cup med 24 startende lag. Last ned oppsettet her.

Gruppespill

Gruppespill er en turneringsform der de deltakende lagene blir delt i grupper, og spiller en intern serie innad i hver gruppe. Fordelen med dette oppsettet er at det er oversiktlig for deltakerne med tanke på kampprogram, og enkelt å gi ønsket antall kamper pr. lag. Det er en fordel å kjenne lagenes nivå, slik at man kan «seede» de og få likest mulige grupper, les om seeding under ord og uttrykk.

Er det en turnering med eksempelvis åtte lag i to grupper kan lagene fordeles slik etter seeding-prinsippet der lag 1 er førsteseedet, lag 2 er andreseedet osv.

Ett alternativ til å spille alle mot alle innad i en gruppe er att alle lagene i en gruppe spiller mot alle lagene i en annen gruppe. Som her att alle i gruppe A spiller mot gruppe B. Her oppnår man at alle lag får fire kamper, i tillegg så møter alle lagene de fire samme lagene. I det tilfelle bør lagene rangeres fra nummer en til nummer åtte før sluttspill, og ikke at de to beste fra hver gruppe går videre til sluttspill.

Serie eller round robin

Seriespill er vanlig å bruke i klubbserier som går over en hel eller halv sesong, enten det er en aller flere divisjoner. I ett seriespill er alle lagene i samme gruppe, og alle spiller mot alle lag før man kårer en vinner basert på bestemte rangeringskriterier.

Seriespill er også brukt i mesterskap som EM, VM og OL. Her går også lag videre til sluttspill etter seriespillet. I EM og OL går de fire beste lagene videre til semifinale. I VM går topp seks videre, hvor de to beste lagene går direkte til hver sin semifinale, mens lag tre til seks spiller kvalifiseringskamper om de to siste plassene i semifinalen.

Eksempel på oppsett for sluttspill med seks lag fra VM herrer 2024. (Kilde: livescores.worldcurling.org)

I Canada har de i tillegg et eget sluttspillsystem kaldt page, der de to best rangerte lagene etter round robin får to sjanser på å nå finalen. Lagene rangert som nummer en og to spiller for direkte plass i finalen, mens taperen møter vinner kampen mellom lag tre og lag fire for en ny sjanse for å vinne.

Schenkel

Schenkel er et spillesystem som er en del brukt i sosiale turneringer, det er en versjon av Swiss system. Det er blandede meninger om systemet, og ikke alltid like populært hos alle curlere. Fra turneringsleders perspektiv er det enkelt å planlegge, og det er forutsigbart for lagene med tanke på antall kamper og når de skal spille.

Schenkel fungerer godt når det er mange lag med i turneringen, spesielt om man ønsker at lag ikke skal møte hverandre mer enn en gang i løpet av en runde. Vi kan se på eksempelet fra Stabekk Open 2024 som ett løsningsforslag:

Grunnspill i grupper:
Det var 22 lag påmeldt, disse ble fordelt på to grupper med ti lag og tolv lag. I gruppe A ble første spillepass satt opp med kamper slik:

– A1 – A2
– A3 – A4
– A5 – A6
– A7 – A8
– A9 – A10
– A11 – A12

Det var tilsvarende kamper for gruppe B. Etter første kamp ble lagene rangert i hver sin gruppe etter følgende nøkkel:

– Poeng: 2 for seier, 1 for uavgjort og 0 for tap.
– Antall vunnede omganger
– Antall vunnede poeng

Etter rangering ble det satt opp nye kamper hvor rangert lag nr 1 og rangert lag nr 2 møtes i kamp, lag nr 3 mot lag nr 4 osv. Om lagene har møtt hverandre byttes motstander til nærmeste lag i rangeringen. Det ble gjennomført totalt tre kamper i hver gruppe med rangering etter hver kamp.

Mellomspill:
Etter tre runder med kamper i hver gruppe ble alle 22 lagene rangert i én gruppe, og én ny kamp satt opp etter samme prinsipp, nr 1 mot nr 2, nr 3 mot nr 4 osv. De 22 lagene ble rangert for siste gang etter den kampen.

Finaler 1 – 8
Turneringen ble avsluttet med finale mellom de to øverst rangerte lagene etter alle rundene. I tillegg ble det spilt bronsekamp mellom lag 3 og lag 4, og plasseringskamper mellom lag 5 og 6, og mellom 7 og 8.